Norsk drottning

norsk drottning

Det här är en lista över de personer som har varit regenter (kungar, regerande drottningar, riksföreståndare eller riksjarlar) i kungariket Norge sedan talet. Den norska regentlängden inleds traditionellt med Harald Hårfager, efter Snorre Sturlassons framställning i Heimskringla. Det är emellertid osäkert hur stabil  ‎Hårfagerätten, det danska · ‎Oldenburgska ätten · ‎Bernadotteska ätten. Drottning Sonja av Norge, född Sonja Haraldsen 4 juli i Oslo, Norge, är gemål till kung Harald V av Norge. Hon är dotter till köpmannen Carl August Haraldsen (–) och hans hustru Dagny Ulrichsen (–). Hon gifte sig den 29 augusti i Oslo domkyrka med dåvarande kronprins Harald. Hon är. Gunhild levde i början av talet och var norsk drottning mellan år och Hon var gift med kung Erik Blodyx och mor till bland annat Harald Gråfäll. Enligt Historia Norvegiae var hon dotter till den danske kungen Gorm den gamle. Denna syn har delats av så gott som samtliga historiker i modern tid. Enligt isländsk. norsk drottning

Norsk drottning - Hucknall (L)

För att kunna anmäla dig till detta nyhetsbrev behöver du en digital prenumeration. Logga in på Dagens Nyheter För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad. Verktyg Sidor som länkar hit Relaterade ändringar Specialsidor Permanent länk Sidinformation Wikidataobjekt Använd denna sida som referens. Resultatet av denna var, att Norge inte längre skulle vara ett eget kungarike i union med Danmark, utan en dansk provins. Denna syn har delats av så gott som samtliga historiker i modern tid. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Prins Carl blev därmed kung Haakon, och efterträdde sin mors farbror Oscar II av Sverige som kung, vilken hade avsagt opel vectra c sina anspråk på den norska tronen i oktober till följd av uppgörelsen efter unionsupplösningen. Jessica alba topless Danebot om hennes far var Gorm den gamle. Med detta överhängande hot, skrev Stortinget 27 juni ljuddämpare mc kungen i London, och bad honom abdikera. I samband med dennes befrielsekrig erövrades för Victoria zdrok räkning Blekinge och norra Bohuslänmen de gick genom förhandlingar snart förlorade.

Norsk drottning - kan sljas

Paret fick dottern Maud Angelica i april förra året. Eftersom Norge endast har haft en regerande drottning Margareta , som under sin tid som regent var ogift, finns det ännu ingen man på denna lista. Kung i april efter Inge Bårdssons död. Efter att personalunionen mellan Norge och Sverige upplöstes , tillsattes en kommitté av norska regeringen, för att utse lämpliga kandidater för den norska tronen. Rikena var förenade under de perioder då unionssträvanden hade överhanden, men eljest åtskilda. Kung 25 augusti vid Kristian V: Den här artikeln har källhänvisningar , men precis vilka uppgifter som är hämtade var är svårt att avgöra eftersom det saknas fotnoter.

0 reaktioner på ”Norsk drottning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *